НКЖИ взе участие в ХI –та Годишна конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции, България в свързана Европа“

Днес, 29.03.2016 г., заместник  генералният директор на НКЖИ Христо Алексиев взе участие в XI-та Годишна конференция на тема „България в свързана Европа – предизвикателства и перспективи 2016 – 2020 г.“, организирана от ГРАДЪТ Медиа Груп. Събитието бе открито от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Във форума участваха още министърът на околната среда и водите Ивелина Василева,  министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, заместник-ръководителят на УО на ОПТТИ и директор на дирекция „Координация на програми и проекти“ в МТИТС Галина Василева, представители на Световна банка и други.

Христо Алексиев представи железопътните проекти, които са в процес на изпълнение по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. и тези в процес на подготовка за програмен период 2014 – 2020 г. по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и „Механизъм за свързана Европа“. Фокусът на презентацията беше върху развитието и напредъка на железопътния сектор в България, както и преимуществата му пред другите видове транспорт.

„Едно от най-големите предизвикателства през новия програмен период в железопътния сектор ще бъде изграждането на трасето между Елин Пелин, Ихтиман и Костенец, а през следващите години ще се работи и по втората фаза от изграждането на жп линията Пловдив – Бургас, където ще се изпълняват отделни отсечки и ще се изгражда цялостната сигнализация“, заяви Христо Алексиев.