До средата на 2018 г. всички пресичания на едно ниво по линията Септември-Пловдив ще бъдат премахнати

С изграждането на 4 пътни надлеза по линията Септември-Пловдив премахваме всички пресичания на едно ниво в този жп участък. Това каза инж. Тихомир Митев от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ по време на символична „първа копка“ на съоръжението на спирка Ковачево, община Септември. Останалите три пътни съоръжения, които ще се изградят в рамките на проекта, се намират в село Триводици, град Стамболийски и село Златитрап (гара Тодор Каблешков).

 

Изграждането на пътните съоръжения се осъществява по проект:„Модернизация на железопътния участък Септември – Пловдив: част от Трансевропейската железопътна мрежа – изграждане на четири броя железопътни надлези”, финансиран от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

 

Обща стойност на проекта е 19 998 000 лева, от които 16 998 300 лева - безвъзмездна финансова помощ от Кохезионния фонд на ЕС и 2 999 700 лева като национално финансиране.

 

Проектът има за цел да интегрира българската транспортна система в Трансевропейска мрежа чрез модернизация на железопътния участък Септември–Пловдив, подчерта инж. Тихомир Митев, който е и ръководител на проекта. С изграждането на четирите пътни надлези се въвеждат и утвърждават и европейски стандарти за модерен, екологосъобразен и сигурен транспорт, което ще повиши и качеството на предлаганте услуги в железниците, добави той.

 

В церемонията по „Първа копка“ участваха представители на ДП НКЖИ и изпълнители на строително-монтажните дейности.

 

Срокът за изпълнение на проекта е до края на април 2018 г.